Hoe bouwen we organisaties die klaar zijn voor de toekomst? En hoe bouwen we organisaties die geschikt zijn voor mensen? Om werkelijk hun unieke bijdrage en creativiteit ten volle te kunnen benutten?

In zijn wervelende en prikkelende presentatie stelt managementgoeroe Gary Hamel dat management, volgens hem de grootste uitvinding van de vorige eeuw, toe is aan ingrijpende verandering. Omdat de wereld in adembenemend tempo verandert. Terwijl management al tientallen jaren stil staat.

Wat vraagt die steeds sneller veranderende wereld van leiders? En wat gaat het vragen van jouw leiderschap?

Één ding is wel duidelijk: het vermogen om je lenig en met veerkracht aan te passen aan de razendsnelle ontwikkelingen – wij noemen dit ‘VeranderVermogen’ – wordt een steeds belangrijkere, meer onderscheidende competentie.

Hoe staat het eigenlijk met jouw VeranderVermogen?

In hoeverre ben jij al in staat jouw denken en handelen fundamenteel te veranderen? Hoe wendbaar ben jij in het je aanpassen aan die veranderende wereld om je heen? En hoe lenig ben jij in het helpen veranderen van anderen?

Want dat is wat je als leider te doen hebt. Anders worden én anders maken.

Die beide kanten heeft de medaille van VeranderVermogen. Tenminste, zo kijk ik er zelf tegenaan. Wil jij invloed hebben op het realiseren van veranderingen? Dan zul je jouw VeranderVermogen moeten aanspreken om (1) jezelf te veranderen én vervolgens (2) de transitie bij anderen te helpen bewerkstelligen.

In nog teveel organisaties ligt de verandering, in de ogen van de managers, bij de medewerkers, bij anderen dan hen zelf. Dit is hét recept voor een mislukkende verandering. Begrijpelijk, dat wel. Want jezelf als onderdeel zien van het probleem is iets dat we niet van nature doen. Wat bedreigend kan zijn. omdat we liever niet twijfelen aan onze eigen competentie.

Maar waar niet meer wordt getwijfeld, wordt niet meer geleerd. Zoveel is me in al die jaren begeleiden van leer- en veranderprocessen wel duidelijk geworden.

Heb jij genoeg vertrouwen om te durven twijfelen?

Waar jij durft te twijfelen, begint het leren. Begint de verandering die je wenst. En begint de duurzame ontwikkeling van jouw VeranderVermogen. En zo word jij toekomstproof.

Want geloof ons, kennis gaat het verschil niet meer maken in de toekomst. VeranderVermogen wel.

Wij wensen je veel veranderingen toe.

Ja, ik ontvang graag de nieuwste Veranderverhalen!