Nieuwbouwproject Raeckerswoude

In het clubhuis van de plaatselijke tennisvereniging spreekt projectontwikkelaar Van Weteren drie rivaliserende makelaars aan over het grote nieuwbouwplan Raeckerswoude. Fase 1 gaat snel in verkoop, en het is wat Van Weteren betreft aan deze makelaars hoe zij deze grote klus onderling gaan oppakken en verdelen.

 

De drie concurrenten zijn handige onderhandelaars. In een hoekje van het clubhuis discussiëren zij over de verdeling van het werk en de courtage.

 

Pauer Woningen (jaaromzet 2 miljoen, 4 makelaars en 2 assistenten in dienst) is al twintig jaar een gevestigde naam in de regio. Pauer heeft ter plaatse een indrukwekkend en splinternieuw projectbureau met showroom waar ondanks alle strenge Corona-maatregelen alle potentiële kopers op afspraak kunnen komen en kunnen worden bediend.

 

Totaal Makelaars (omzet 1 miljoen, 2 makelaars en 1 assistent in dienst) vierde recent haar 10 jarig bestaan. En heeft een mobiel projectbureau annex showroom waarin door Corona-maatregelen maximaal de helft van alle potentiële kopers kunnen worden bediend. Met inzet van alleen dit projectbureau is slechts de helft van de klus te claimen.

 

Beter Wonen is zelfstandige zonder personeel, net gestart in deze regio na een recente verhuizing van de andere kant van het land. Heeft geen kantoor, projectbureau of showroom, maar is een goede netwerker.

 

De omzetwaarde/courtage van heel fase 1 bedraagt € 1 miljoen.

 

Eisen projectontwikkelaar

In verband met continuïteit, risicospreiding en het flexibel kunnen omgaan met de Coronamaatregelen is het volgens Van Weteren absoluut noodzakelijk dat minimaal twee makelaarskantoren deze klus samen klaren.

Verder is het cruciaal dat de verkoop gebeurt vanuit een herkenbare, fysieke locatie in de nieuwe wijk, te verzorgen door de makelaars zelf (tegen minimale vergoeding). En dat de nadruk ligt op persoonlijk contact, lokaal voor lokaal, en minder op internet en/of landelijke dekking en verkoop.

Mocht slechts de helft van de klus worden aangenomen, dan vervalt de andere helft, zo heeft hij op de valreep nog aangegeven.

 

Welke overeenkomst ontstaat tussen de drie?