Wat leiders succesvol maakte tot nu toe, is niet per se wat ze effectieve leiders gaat maken in de toekomst. In een nieuwe tijd, waarin veranderen de norm is, gelden nieuwe wetmatigheden als het gaat om de vraag: wat maakt een grootse leider in de 21e eeuw?

In haar intrigerende TED toespraak ontrafelt Rosalinde Torres wat Nieuwe Leiders onderscheidt en hoe zij zich blijvend ontwikkelen.

Drie kernvragen vormen volgens haar de leidraad om een ‘great leader’ te worden.

 

 

1. Where are you looking to anticipate the next change to your business model or your life?

Vrij vertaald: met welke volgende verandering ben jij nu actief bezig? Je huidige antwoord op deze vraag vind je volgens Rosalinde in je agenda. Met wie breng je je tijd door? En wat zijn dan de onderwerpen waar je je op richt? Waar ga je naar op reis? Wat lees je? En hoe leer jij hiervan? Grote leiders focussen op de veranderingen die er nog aankomen. En geven er daardoor zelf vorm aan, anders dat ze hen overkomen.

 

2. What is the diversity measure of your personal and professional stakeholder network?

Dit gaat niet alleen over de kwaliteit van jouw netwerk, de diversiteit in de mensen die jij kent. Maar ook over jouw vermogen om contacten te leggen, betekenisvolle interacties te hebben met mensen van verschillende achtergronden. Kun je verschillen overbruggen en mensen verbinden? En kun je hun vertrouwen winnen? Om samen te werken aan het bereiken van een gemeenschappelijk doel? Grote leiders blijven niet comfortabel hangen in het clubje ‘usual suspects’. Maar putten uit grote, diverse netwerken en benutten menselijke verschillen.

 

3. Are you courageous enough to abandon a practice that has made you successful in the past?

Of zoals Marshall Goodman het zegt: ‘What got you here, won’t get you there’. Grote leiders durven anders te zijn, of beter, te worden. Ze praten niet alleen over het nemen van risico, ze doen het. En ze blijven veranderen, nieuwe uitdagingen zoeken, durven loslaten waar ze zo goed in waren geworden, om nog effectiever te worden op een ander of overstijgend niveau. En juist in dat durven loslaten, zie ik in de praktijk hét verschil maken bij de leiders die de verandering in de organisatie mogelijk maken. En zie ik als knelpunt bij hen die niet succesvol meekomen. En daardoor anderen ook niet meekrijgen.

 

Dus in navolging van Rosalinde:

Waar zit jouw volgende verandering? Hoe ga jij jouw netwerk benutten bij die volgende stap in jouw ontwikkeling? En wat heb jij los te laten?

Ja, ik ontvang graag de nieuwste Veranderverhalen!